Landwinkel De Hooierij / Boerderij Nieuw Bureveld
Dirk-Jan en Martine Stellingwonen op boerderij Nieuw Bureveld aan de rand van het dorp De Bilt. Nieuw Bureveld houdt Belgisch Witblauw vleesvee en een paar varkens. Sommige runderen hebben een melkkoe moeder en een Belgisch Witblauwe stier als vader. Door deze combinatie worden er meer kalveren op de natuurlijke manier geboren. ‘s Zomers lopen de koeien buiten en in de winter in de loopstal en krijgen ze gras van het eigen land. De varkens eten hoofdzakelijk resten groente en fruit.
Het vlees is vers verkrijgbaar in de eigen landwinkel als er is geslacht. Ook is er diepgevroren vlees te koop, los of in pakketten. Vier dagen per week is Nieuw Bureveld ook zorgboerderij.
Persoonlijke motivatie en ambitie
“We hebben een mooie combinatie van een traditioneel agrarisch bedrijf, een boerderijwinkel, boerderijeducatie en zorg voor mensen met een hulpvraag. Van oorsprong is het bedrijf een melkveehouderij maar de noodzakelijke uitbreiding was niet mogelijk en daarom zijn we in 2000 overgestapt naar jongvee-opfok. Nu is het houden van Belgisch Witblauw vleesvee onze hoofdtak.
De kracht van het werken op de zorgboerderij ligt vooral in het gewone. We betrekken de hulpboeren bij het totale bedrijfsgebeuren, ieder naar zijn eigen kunnen en tempo. Per individu proberen we de hulpboeren te stimuleren en te activeren: er kan veel en niks moet.”
Omvang van het bedrijf
- De biggen komen op de leeftijd van enkele maanden op Nieuw Bureveld en worden na een half jaar op de leeftijd van 8 maanden geslacht. Twee keer per jaar worden er 2 scharrelvarkens geslacht;
- Er zijn circa 35 koeien die elk jaar een kalf krijgen van een Belgisch Witblauwe stier. Totaal zijn er circa 100 runderen in de leeftijd van 1-3 jaar oud;
- Ongeveer 18 keer per jaar gaat een kruising Belgisch Witblauwe koe naar de slager. De dieren zijn dan 3 jaar oud;
- Er is 25 hectare grond rondom de boerderij.
Dierenwelzijn en diergezondheid
- Een deel van de Belgisch witblauwe dieren heeft een melkkoe als moeder om de kans op een van een natuurlijke geboorte te vergroten.
- De stierkalveren verlaten na twee weken het bedrijf om elders te worden afgemest.
- Er wordt alleen antibiotica gebruikt als een dier echt ziek is. Bij de varkens was dat dit jaar nog niet nodig en bij de koeien alleen soms rond de bevalling.
Milieu en omgeving
- De mest wordt uitgereden op het eigen land;
- Circa 80 procent van het rantsoen komt van het eigen bedrijf;
- De varkens eten voornamelijk de restjes van de landwinkel en de moestuin;
Contact met consumenten
- Er zijn verschillende activiteiten zoals de Boer-gondische markt in november 2015, de koeiendans in april, open dagen in juni en aanschuiftafels in de zomer;
- Er is een website van de boerderij en van de Landwinkel;
- Nieuw Bureveld heeft een Facebook en Twitter account;
- Vier dagen per week is de boerderij ook een zorgboerderij met hulpboeren;
- In samenwerking met lokale natuur- en milieueducatiecentra zijn 2 boerderijprogramma’s ontwikkeld voor de basisschool. Er zijn activiteiten voor groep 3-6.
Verkoop
- Voordat er een dier wordt geslacht gaat er een mail uit naar de vaste klanten en kan je alvast een bestelling plaatsen.
- Na de slacht is er enkele dagen later vers vlees verkrijgbaar. De rest wordt ingevroren verkocht in de landwinkel;
- Dirk-Jan en Martine kunnen het vlees desgewenst vacuüm verpakken zodat je het prima en veilig in plastic kunt bewaren in de koelkast;
- Je kunt het rundvlees bestellen in losse onderdelen en in pakketten vanaf 5 kg. Een rundvleespakket kost nu € 11,50 per kilogram;
- Landwinkel de hooierij is het gehele jaar open van woensdag tot en met zaterdag.
(Tekst: MeatYourOwn)