Stichting Warmonderhof
Met de melktap tap je de gekoelde melk dus rechtstreeks van de koe. Onbewerkt, vol van smaak en met behoud van alle gezonde voedingsstoffen. Verse, ofwel rauwe melk heeft behalve dat het gefilterd en gekoeld is, geen verdere bewerking ondergaan zoals koken of pasteuriseren. De NVWA raadt aan de melk voor consumptie gedurende een minuut tot tenminste 72 graden celcius te verhitten.
De melktap is gevestigd aan de wisentweg 18 en is dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00. De melk kost €1,20 per liter. Het is mogelijk om zelf een fles of kan mee te nemen. Ook zijn er glazen literflessen te koop van één euro per stuk. Deze zijn geschikt voor hergebruik en kunnen gewoon afgewassen worden. De melktap is gebruiksvriendelijk: werp muntgeld in de automaat, zet de fles onder de tap en druk op de startknop! Op Warmonderhof kunnen bezoekers behalve voor melk ook terrecht voor de dagelijkste boodschappen in de Hofwinkel.
Dag en nacht buiten
Normaal gesproken komen de koeien twee keer per dag in de melkstal, maar onze studenten doen het anders: zij melken de koeien in het weiland in een zogenoemde 'doorloopwagen' waar zes koeien tegelijk gemolken kunnen worden. Door op deze manier te melken kunnen de koeien in de weide blijven staan en hoeven zij niet ver te lopen naar de melkstal. Dit is vooral handig als je op een locatie verder van het erf de koeien wil beweiden. De koeien op Warmonderhof leveren een belangrijke bijdrage vruchtwisseling op Warmonderhof. De doorloopwagen maakt het mogelijk dat de koeien zelfs op de percelen achter het akkerbouwbedrijf gemolken kunnen worden. De lange afstand naar het erf speelt dan geen rol meer, dankzij de doorloopwagen.
Een landbouwbedrijf overnemen gaat tegenwoordig gepaard met hele grote investeringen. Met dit project willen wij laten zien dat je óók op een kleinschalige manier koeien kan melken en dus niet zozeer gebonden hoeft te zijn aan een ‘grote’ stal, wat gepaard gaat met forse investeringen. Dit initiatief biedt voor de studenten inspiratie en de mogelijkheid om kennis te nemen van een flexibele en kleinschalige manier om later zelfstandig een melkveetak te bedrijven. Daarnaast biedt dit project de kans om veel te leren over beweiden en koe-gedrag.