Bauke Bossink

Het bedrijf ligt aan het Natura 2000 gebied de Lemselermaten. Dit natuurgebied ligt tussen de Weerselerbeek en de Dollandbeek.De beekdalen van de Lemselermaten behoren tot één van de botanische meest...


Het bedrijf ligt aan het Natura 2000 gebied de Lemselermaten. Dit natuurgebied ligt tussen de Weerselerbeek en de Dollandbeek.

De beekdalen van de Lemselermaten behoren tot één van de botanische meest waardevolle terreinen in Twente.

Op onze nieuwe locatie hebben wij veel oude fruitbomen waaronder perzik, peer, pruim, hazelnoot, walnoot en veel verschillende soorten appelbomen staan.

Wij hebben appels vanaf het begin tot het einde van het seizoen. Dus kom gerust langs voor een stuk vlees en pluk zelf een tas vol fruit om mee te nemen naar huis.

Bauke Bossink is letterlijk door de wol geverfd; opgegroeid tussen de schapen op de ouderlijke boerderij, waarna hij professionele ervaringen en kennis heeft hij opgedaan in Australië en Nieuw Zeeland en tenslotte zijn studie aan de Agrarische Hogeschool te Dronten met als afstudeerscriptie “Kansverkenning binnen de lamsvleesketen; van fokmateriaal tot consument”

Na zijn studie heeft Bauke Bossink zich professioneel toegelegd op het duurzaam en het zo natuurlijk mogelijk houden van schapen en de vermarkting/verwaarden van het lamsvlees van eigen bedrijf.

 

“Met lamsvlees moet je niet knutselen”

Als klein jongetje was ik al gek van schapen. Mijn vader had ze, en dan kwamen er al wel eens moederloze lammeren die ik kreeg en moest verzorgen. Ik wist al gauw dat ik boer wilde worden, en verder wou gaan met schapen. Maar ik wilde het wel anders doen dan de traditionele schapenhouders. Ik wilde er iets extra’s mee doen.

Ik ben naar Nieuw-Zeeland en Australie geweest om veel meer dingen te leren dan de standaard kennis in Nederland die de meeste schapenhouders traditioneel toepassen. Ik heb stage gelopen op een grote schapenboerderij met 550 ha grond waar natuurbeheer op de eerste plek staat en dat je de natuur met respect moet behandelen. Het leren werken met honden. En hoe slachthuizen bepaalde sneden van het karkas en marketing toepassen om lamsvlees te vermarkten.

Op de boerderij in Twente wil ik het graag regionaal en kleinschalig houden. Ik werk puur natuur. De lammeren worden geboren en blijven gewoon bij hun moeder. Lekker in de wei, weer of geen weer. De vacht houd tenslotte de schapen lekker warm. Pas bij een pak sneeuw haal ik ze binnen, omdat ze dan geen gras meer in de wei kunnen vinden. Je moet de natuur de natuur laten. Ik help ook niet bij het dekken, laat gewoon de ram erbij. Lukt het niet, jammer. Ook bij de geboorte hebben ze bijna nooit hulp nodig. Gezonde dieren kunnen dat zelf. Lekker de schapen veel ruimte geven.

Sommige lammeren zijn na vier maanden al op slachtgewicht, tussen de 18 en 22 kilo. Daar hoef ik ze niet voor op de weegschaal te zetten, dat zie ik op het oog wel. Vooral lentelammeren groeien sneller. Er zit dan veel voeding in het sappige gras, en als je dan een eenling hebt dan is al het melk voor dat ene lam. Met een herfstlam van een meerling kan het wel een maand of tien duren. Nou en? Mooi laten lopen, komt vanzelf.

Eerst leverde ik alleen lamsvlees aan (keur)slagers en restaurants, nu leveren wij ook aan consumenten en staan wij ook op de Streekmarkt in Delden en Utrecht, de eerste zaterdag van de maand in Delden en 5 keer per jaar op een zondag in Utrecht. Ook kunt het lamsvlees op afspraak komen ophalen in Weerselo of Oldenzaal. Via de webwinkel leveren we aan consumenten door het hele land, zelfs al voor een paar burgers of koteletjes, niet meteen een half lam zoals je vaak ziet

Vooral oudere mensen hebben nog wel eens een vooroordeel over lamsvlees, dat het sterk smaakt en dat het vet in je mond stolt. Maar dan hebben ze een oud dier gehad. Lamsvlees is ook makkelijk klaar te maken, vooral de grotere stukken, daar ben ik zelf fan van. Een schouder of een hele bout, gewoon het hele stuk in de oven op een lage temperatuur. Beetje zout en peper vind ik al voldoende. De culinaire mensen onder ons doen er vaak ook andere, naar eigen smaak verschillende kruiden op. Als je het vlees maar tijd geeft. Het heeft bij mij tijd gehad om te groeien, dan moet je het ook tijd geven in de keuken.


Mijn vader Tonnie Bossink is al ruim 40 jaar slager en worstmaker. Hij is de man binnen lamsvlees Bossink van de productontwikkeling zoals: verschillende soorten worsten alsmede onze bestseller voor de winter de lams-bakleverworst. Kroketten, burgers en andere producten weet hij met zijn ruime ervaring precies met de juiste smaak te maken.


De schapen en lammeren staan in de wei bij de boerderij in Weerselo. Ook staan ze op Natura 2000 grasland en andere natuurlanden die beschikbaar worden gesteld. Als je ze daar dan oplaat en het gras staat knie hoog, geweldig! Dan zie je ze donderjagen en bokken, daar kan ik zo een uurtje bij gaan zitten. “Een mooier leven dan dit kun je als dier niet hebben”.



Kenmerken